--> 'cookieChoices = {};'

16 aprīlis, 2009

Tiešsaistes programmatūras apskats

Strādāt tiešsaistē – tas ir moderni, ērti un vienkārši!
Paralēli tradicionālajai programmatūrai pēdējos divos gados ārkārtīgi strauji attīstās tiešsaistes programmatūra (webware), pieaug tās iespējas un darbības ātrums, īpaši daudz jaunu vietņu ar šāda tipa programmatūras piedāvājumu ir parādījušās tieši pēdējā gada laikā. Šobrīd prakstiski visus nepieciešamākos ikdienas darbus ar datoru ir iespējams paveikt, izmantojot tiešaistes biroja programmus paketes, attēlu apstrādes, mācību un dažādas specializētas programmas. Jāpiezīmē, ka vispirms gan parādījās tiešsaistes spēles, bet šāda tipa lietojumprogrammas sāka parādīties nedaudz vēlāk.
Kas nepieciešams darbam ar tiešsaistes programmatūru?
Darbam ar tiešsaistes programmatūru vajadzīgs dators ar operāciju sistēmu (OS), piemērotu pārlūkprogrammu un labs pieslēgums Internet tīklam. Jāpiezīmē, ka jaudīgāks dators un lielāks datu apmaiņas ātrums nodrošina komfortablāku darbu. Vairākās vietnēs, kur piedāvā tiešsaistes programmatūru, ir nodrošināta arī dokumentu saglabāšanas iespēja un tas nodrošina ļoti augstu mobilitāti, jo dokumentiem var piekļūt un tos rediģēt no jebkuras vietas, kur pieejams pieklājīgs Internet pieslēgums, turklāt šādā gadījumā nav jāvdā līdzi nedz dators, nedz atmiņas ierīce ar dokumentiem (tomēr var noderēt kā rezerves variants).
Tiešsaistes programmatūras izmantošanas pozitīvie aspekti
Tiešsaistes programmatūrai ir vairāki plusi:
* nepieciešams personālais dators ar kādu OS (der praktiski jebkura);
* nepieciešama pārlūkprogramma (ieteicamākā izvēle – Mozilla Firefox);
* labs Internet pieslēgums;
* nav jāpērk lietojumprogrammas;
* lietojumprogrammas nav jāinstalē;
* mobilitāte – dokumentiem var piekļūt un rediģēt tos jebkurā vietā, kur atrodams dators ar pieklājīgu Internet pieslēgumu (tā gan vienlaikus var būt arī problēma);
* nav nepieciešamības ceļojumos un darba braucienos vest līdzi datoru;
* ērtākai lietošanai var izveidot nepieciešamāko Internet tiešsaistes programmu grāmatzīmju sarakstu.
Problēmas var rasties, ja Internet pieslēgums ir ar zemu datu pārraides ātrumu. Daudzu šādu programmu pārbaude Auces vidusskolā parādīja, ka tās apmierinoši ir lietojamas, ja datu pārraides ātrums pārsniedz 128 kbps, bet pie ātrumiem ap 500 kbps jau strādā itin pieklājīgā ātrumā. Lielāks datu apmaiņas ātrums nodrošina ātrāku programmas ielādi, dokumentu atvēršanu un saglabāšanu. Datu apmaiņas ātrums daudzos gadījumos minimāli iespaido programmas darbu pēc tās ielādes no Internet vietnes. Programmas darbu var iespaidot datora operatīvās atmiņas apjoms, kas parasti pietiekami mūsdienīgiem datoriem darbam ar tiešsaistes programmatūru ir pilnīgi pietiekams.
Šķiet, ka tieššaistes programmatūrai varētu būt labas perspektīvas tieši izglītības iestādēs, jo atkristu problēmas ar programmu instalēšanu un uzturēšanu, turklāt jāpatur prātā, ka mācību procesām nav obligāti nepieciešama profesionāļiem paredzētā programmatūra. Programmatūrai jānodrošina iespējas apgūt valsts standartos predzētās tēmas un te nu jāpiezīmē, ka tieššaistes programmatūra ir pilnveidojusies tiktāl, ka spēj apmierināt lielu daļu no skolu informātikas standartā paredzētā. Jānovēl, lai Latvijā parādās labāko tiešsaistes programproduktu jaudīgi spoguļi un ātrs Internets skolām! Noteikti iesaku ieskatīties www.download.com sadalā Webware!

Vietne pilnam aprakstam!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru