--> 'cookieChoices = {};'

17 janvāris, 2009

Interaktīvās tāfeles, dokumentu kameras, u.c. labumi

Pēdējos pāris gados arī Latvijas skolās visai strauji ienākuši moderno izglītības tehnoloģiju brīnumi - interaktīvās tāfeles, dokumentu kameras, digitālie mikroskopi, utt. Tomēr šīs jaukās iekārtas maksā diezgan bargu naudu un ir skaidrs, ka līdz situācijai, kad mūsu valstī kaut vai katrā trešajā klasē būs interaktīvā tāfele, vēl ļoti ilgi ir jāgaida.
Ko darīt, ja vēlamies strādāt klasē ar vismodernākajām tehnoloģijām jau tagad, kaut arī naudas skolai nav tik daudz, lai iegādātos rūpnieciski ražotu interaktīvo tāfeli, dokumentu kameru?
Risinājums - izveidot pašiem! Pasaulē piedāvā pietiekami daudz un interesantus risnājumus!
Wiimote interaktīvā tāfele:
  • Wiimote pults ar infrasarkano kameru;
  • Whiteboard vai SmoothBoard programma;
  • KindleLab interaktīvās tāfeles programma (open surce) vai kāda cita;
  • Bluetooth adatpteris ar atbilstšu dariveri;
  • IR zīmulis.
Vispirms jāsakonektē Wiimote ar datoru, izmantojot Bluetooth adapteri, pēc jānokalibrē sistēma (šim nolūkam izmanto programmu Whiteboard vai SmoothBoard) un liek lietā šo sistēmu. Wimote interaktīvo tāfeli var lietot kopā ar praktiski jebkuru datorprogrammu, tomēr stundu vajadzībām paredzēta speciāla Wiimote tāfeļu programma KindleLab, kura ir atklātā pirmkoda (open source) programma.
Dokumentu kamera (arī digitālais mikroskops):
  • Canon fotaparāts ar labu optisko tālumaiņu (> 5x);
  • programmas fotoaparāta vadībai no datora - Remote Capture (Canon programmu komplektā), Extra Webcam vai PSRemote (ir izmēģinājuma versijas);
  • statīvs;
  • kabeļi - USB (datoram) un noderēs arī videokabelis (projektoram);
  • vēlama arī teksta atpazīšanas programma - piem., TopOCR.
Iespējams, ka var izmantot arī citus digitālos fotoaparātus - der jebkurš, kuram komplektā ir iekļauta programma fotoaparāta vadīšanai no datora. Dokumentu kameras izveidei lieliski var noderēt arī digitālās videokameras, jo to optiskās tālummaiņas iespējas ir vēl iespaidīgākas, bieži komplektā ir distances vadības pults.
Kameru var pievienot pie projektora ar video kabeli - šajā gadījumā uz ekrāna var projicēt dažādus objektus, dokumentus, neizmantojot datoru. Ātri un vienkārši! Problēma - nevar saglabāt projicētos dokumentus.
Kamera pie datora (pie USB) - šajā gadījumā vajadzīga fotoaparāta vadības programma, piem., Remote Capture, PSRemote vai cita. Ar šādu komplektu digitālo fotoaparātu var izmantot kā webkameru ar tālumošanas iespējām, kā vienkāršu dokumentu kameru. Papildus lietojot ekrāna satveršanas programmas, projicētos dokumentus var saglabāt, skenēt, ievietot interaktīvās tāfeles programmas logā. Smartboard tāfeles gadījumā ļoti ērta ir Smart Recorder programma, kura satverto attēlu uzreiz ievieto tāfeles programmas Notebook logā. Dokumentu skenēšanai var izmantot bezmaksas programmu TopOCR, kura paredzēta darbam ar digitālajām fotokamerām un dod iespēju uz ekrāna projicēto attēlu uzreiz apstrādāt bez iepriekšējas saglabāšanas. Šīm vajadzībām var noderēt arī programmas Snapter un PhotoNote, darbam ar mobilajiem tālruņiem - QiPit (mobilais skeneris).
Ko vēl piebilst - šobrīd lieliskas kameras ir arī mobilajos tālruņos, bet tie prot ar datoru "sarunāties" ar BlueTooth starpniecību! Ja tālrunī ir kamera ar optisko tālummaiņu un labu izsķirtspēju, tad mums jau rokās ir mobila dokumentu kamera! Atliek sameklēt piemērotu programmatūru...!
Nu jā - dokumentu kamera un digitālais mikroskops pamatā atšķiras ar palielinājuma un objekta apgaismojuma iespējām. Tas viss ir atrisināms.
Labu mutimediju projektoru var izgatavot no veca portatīvā datora, LCD monitora un kodoskopa. LCD monitora matricu un elektroniku var ievietot īpašā korpusā ar speciāli izveidotu optisko sistēmu, tad projektors būs vēl efektīvāks (meklēt Google uz "self - made DIY projector" vai "Multimedia projector").
Veiksmi eksperimentos!

1 komentārs:

  1. Šobrīd jau tiek piedāvāti arī galdi ar interaktīvām visrmām, u.c. tehnoloģiju brīnumi. Nav aiz kalniem portatīvie kabatas projektori un telpiskās projekcijas iekārtas, kā arī interkatīvas 3D telpas...

    AtbildētDzēst