--> 'cookieChoices = {};'

30 janvāris, 2009

gOS - laba Linux OS

gOS jeb Good OS (vai Green OS) ir itin laba lietotāja Linux OS, kuru vienkārši uzinstalēt un ir vienkārši lietot. Izmēģinot šo OS pirms apmēram gada (versiju 1.o), tā likās zaļa un nenobriedusi, bet kad manās rokās nonāca gOS 3.0 Gadgets, es tiešām biju pozitīvi pārsteigts. gOS 3.0 vispirms raiti uzstartēja no CD (live CD), atļāva sevi "pamocīt", jo praktiski viss ikdienas lietotājam nepieciešamākais darbojās uzreiz - skaņa un videosistēma, tīkls, skaisti parādījās pieslēgtās USB iekārtas (manā gadījumā ārējie cietie diski un zibatmiņas). Programmu saraksts tīri pieklājīgs, ieskaitot OpenOffice.org un Gimp. Visvairāk mani pārsteidza Wine esamība programmu izvēlnē, kas deva iespēja vienkārši rīkoties ar Windows programmām (tiesa gan ne visām). Pašpietiekamās var pievienot Wine izvēlnei izveidojot saīsni (programmu palaidēju Launcher), bet Windows programmas ir iespējams arī instalēt. Daudzas Windows programmas var palaist ar klikšķi uz izpildfaila (exe vai com). gOS saskarne ir ļoti vienkārša lietošanā (ne kripatu sarežģītāka kā OS Windows). Pārbaudīju diezgan daudzas Windows programmas un liela daļa no man ikdienā nepieciešamajām darbojas bez problēmām - Drawing for Children, PhotoFiltre, SmoothDraw, DeepPaint, ThinkFree Office (jaunākais), Diagaram Studio (v.3.2 un 5.3), RobotProg, Scratch, vesela rinda web redaktoru, programmēšanas vides, utml.).
Kopumā iespaids par gOS palika ļoti labs un, jāsaka, ka tā progresē ārkārtīgi strauji. Labi redzama ir intergrācija ar Google lietojumprogrammām, jo Wbar iekļautas tieši Google piedāvātās. Wbar ir ļoti līdzīgs Mac OS attiecīgajai programmu joslai, tā ir ērta biežāk lietoto programmu zibenīgai palaišanai, uz Windows līdzīga pieejama ar nosaukumu RocketDock. Jā, izvēlnē ir punkts Add/Remove, kas dod iespēju no tiešsaistes krātuves viegli pievienot nepieciešamās programmas, piemēram, no Education sadaļas.
------------------------
Pēc dažām dienām:

  1. saņēmos uzinstalēju Ubuntu 8.10 (uz tā paša datora, kur jau bija gOS);
  2. papētīju, salīdzināju;
  3. programmu pievienošana no tiešsaistes krātuves notiek raiti (liels lejupielādes ātrums);
  4. verdikts - gOS Gadgets 3.1 bez variantiem izgriež pogas Ubuntu 8.10 (vizuāli pievilcīgāks, uzreiz var lietot un instalēt Windows programmas, ...).
Vēlu veiksmi gOS lietošanā!


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru