--> 'cookieChoices = {};'

18 aprīlis, 2012

Programmu brīvās versijas no Serif

Bieži nepieciešamas labas programmas darbam darbam ar tekstiem, attēliem, tīmekļa lapām, bet attiecīgās programmas OS Windows vidē ir iegādājamas par itin pieklājīgām summām. Iespējamas dažādas alternatīvas - piemēram, strādāt OS Linux, kur attiecīgās  programmas parasti ir bez maksas. Var minēt LibreOffice, Gimp, Inkscape, Sribus, u.tml. Risnājumu var atrast arī Windows videi - var lietot Kingsoft Office 2012 Free, kā arī programmas no kompānijas Serif - www.freeserifsoftware.com!

Skatiet šīs vietnes piedāvātās programmu brīvās versijas Starter Edition! Programmas ir lieliskas un ļoti ērti lietojamas!


Apskatiet DrawPlus ekrānkopiju un pamanīsiet šīs programmas milzīgo rīku klāstu! Noskatieties nelielu videoklipu par ilustrāciju veidošanu un dodieties uz  www.freeserifsoftware.com!, lejuplādējiet nepieciešamās programmas un neaizmirstiet saglabāt (pierakstīt) katras programmas reģistrācijas atslēgu (Product Key), jo tā būs nepieciešama instalācijas laikā. Programmu lejupielādei gan būs nepieciešamas piereģistrēties, tādēļ šīm vajadzībām ieteicams izmantot tādām vajadzībām paredzētu e-pastu.

Skatiet  http://www.serif.com pievenotos materiālus un demonstrāciju klipus, tad uzreiz sapratīsiet, cik iespējām bagātas un vērtīgas ir šīs programmas!
.

16 aprīlis, 2012

EDraw Mind Map

Par domu (ideju) kartēm esmu rakstījis vairākkārt, šoreiz par vienu no labākajām un ērtākajām šāda veida programmām - EDraw Mind Map (vietne - http://edrawsoft.com/freemind.php). Šī programma ir ar MS Office 2007/2010 tipa saskarni (ar rīkjoslu izvēlni), pievilcīgu vizuālo noformējumu, ļoti ērta lietošanā, ar visai bagātām iespējām. Tā piedāvā arī plašas sagatavoto materiālu eksporta iespējas, t.sk. html formātā, saglabājot ļoti precīzu lapas izklājumu un noformējumu (viss atrodas savās vietās)!

EDraw vietnes  http://edrawsoft.com/freemind.php ekrānkopija:


Par EDraw Mind Map iespējām var spriest no pievienotajiem attēliem.
  • Programmas darba logs:
  • Rīkjosla File:
  • Rīkjosla Home:

  • Rīkjosla Insert:
  • Rīkjosla Page Layout:
  • Rīkjosla Libraries:
  • Rīkjosla View:

Programma Edraw Mind Map ir tā vērta, lai to papētītu un lietotu, jo ar to var veidot domu kartes, dažādas shēmas, diagrammas, u.tml. 
Ieteikumi domu kartes veidošanai:
  • papētiet piemērus no veidņu galerijas (rīkjosla Home);
  • velciet lapā objektus no bibliotēku galerijas, mainiet izmērus, noformējiet un pozicionējiet (novietojiet), kā ir nepieciešams;
  • atzaru (līmeņu) veidošana:
  • ----- PLP (peles labā poga) uz attiecīgā līmeņa vai apakšlīmeņa;
  • ----- Insert Topic - galvenie līmeņi (topiki);
  • ----- Insert Subtopic - atzari no apakšlīmeņiem (topikiem);
  • papildiniet domu karti ar piezīmēm, ilustrācijām, saitēm, u.tml.
  • saglabājiet vai eksportējiet vēlamajā formātā!
Iespējams, ka visai noderīga tā var izrādīties, lai ar to sagatavotu tīmekļa vietņu skices. Kā to var izdarīt?

Tīmekļa vietnes skices izveide:
  • izvēlas jaunu dokumentu (Blank Document, tad Create);
  • bibliotēkā (Libraries) izvēlas Background un ievelk lapā vēlamo fona noformājuma sagatavi;
  • bibliotēkā Borders izvēlas lapas galvenes noformējumu, vajadzīgo uzvelkot un nopzicionējot uz lapas;
  • bibliotēkā Titles izvēlas dažādu objektu virsrakstu noformējumu un, ievelkot lapā, pozcionē tos;
  • līdzīgi dara ar teksta rāmjiem u.c. objektiem;
  • pēc dizaina skices izveides, dokumentu eksportē html formātā uz tīmekļa projekta mapi un tajā tiks izveidotas nepieciešamās ilustrācijas, kā arī html faili (ja būs izmantotas vairākas lapas, tad būs arī navigācijas fails html formātā):
 
 Izmantošanas iespējas šai programmai ir visai daudzveidīgas. Ko vēl var? Atrodiet Edraw Mind Map darba mapi uz sistēmas diska mapē Program Files un nokopējiet to kādā savā atmiņas nesējā (piem., "flešiņā") un tad tā būs vienmēr līdz, palaidīsiet to ar failu edraw.exe!
.

02 aprīlis, 2012

Planšetdatori kā dokumentu kameras, labumiņi fizikai, matemātikai un ne tikai ...

Idejas planšetdatoru izmantošanas iespējām skolās

Par šo tēmu jau esmu rakstījis - raksts 1, raksts 2, raksts 3 un raksts 4, bet ir vēl dažas labas idejas (video par iPad lietošanu):
  • planšetdatoru ar kabeli pievieno projektoram;
  • novieto to statīvā uz horizontālas plāksnes ar caurumu planšetdatora aizmugures kamerai (tā parasti ir ar augstu izšķirtspēju labu attēlu/video iegūšanai);
  • aktivizē kameras režīmu;
  • iegūst (un nav papildus vajadzīgs dators klasē):
  • ------- labu dokumentu kameru;
  • ------- uz planšetdatora ekrāna var izdarīt papildu piezīmes no lapas rādāmajiem materiāliem;
  • ------- demonstrēto un stāstīto var saglabāt planšetdatora atmiņas ierīcē;
  • ------- var rādīt demonstrējumus un procesus, tos sinhroni ierakstot;
  • ------- reālā laika KhanAcademy (macibuvideo.lv) iespējas (saite).

Fizika, dabaszinības un astronomija

Jauks un atraktīvs labumiņš fizikai un astronomijai (arī dabaszinībām) ir vietne Solar System Scope, kurā var padarboties ar saules sistēmu, planētām, tās virtuāli apciemot. Ja ir vēlme virtuāli padarboties Saules sistēmā, tad jādodas uz tīmekļa vietni http://www.solarsystemscope.com/ un uz priekšu Saules sistēmas dzīlēs!


Nākošais labumiņš fizikai un konstruēšanas entuziastiem ir Physion, kurā var darboties ar jau izveidotiem dažādu ierīču modeļiem. Vietne Physion lejupielādei - http://www.download32.com/physion-i89615.html. Physion tīmekļa vietne - http://physion.net/.

Elekriskās ķēdes var pētīt ar Basic Control Circuits palīdzību, lejupielādes vietnes adrese - http://www.download32.com/basic-electrical-control-circuits-i4231.html.


Citas līdzīgas aktivitātes un programmas (maksas, bet ar izmēģinājuma versijām) ir atrodamas tīmekļa vietnē - http://www.bin95.com/plc_training.htm.

Vietne par enerģiju Energy Quest angļu valodā (En) - http://energyquest.ca.gov/index.html. Te ir gan dažādas interaktīvas "izdarības", lasāmviela, u.tml.


Noteikti var ieskatīties tīmekļa vietnē Physics Games - http://physicsgames.net/



Matemātika

 Esmu jau rakstījis par darbošanos ar funkciju grafikiem tiešsaistē (skat. rakstu), bet šoreiz piedāvāju vēl vienu tiešsaistes servisu FOOPLOT, vietne - http://fooplot.com/. Darboties vietnē ir ļoti vienkārši un to var darīt ar vairākām funkcijām vienlaicīgi.


Reiz jau tiku stāstījis par to, ka Google meklētājs prot zīmēt funkciju grafikus, tagad nu jau arī 3D versijā. Tas izskatās šādi:

 
Noteikti iesaku paciemoties GeoGebra Tube tīmekļa vietnē - http://www.geogebratube.org/. Milzums sagatavju, kuras var lietot matemātikā un fizikā!


Dažādiem dzīves gadījumiem um matemātikas ikdienas dažādošanai noteikti var noderēt visdažādāko kalkulatoru tīmekļa vietne Calkoo - http://www.calkoo.com/. Vietnē pieejami vairāk kā 20 dažādi kalkuklatori dažādām ikdienas vajadzībām.

Citi labumiņi

Vietne, kura var noderēt jebkuram skolotājam,  Educational Origami - http://edorigami.wikispaces.com/. Te nu var iegūt informāciju un idejas izglītībai un tās attītībai.

Geocube - varētu patikt ģeogrāfijas mīļotājiem, vietnes adrese - http://www.geo-cube.eu/. Grozām kubu ar attēliem, klikšķinām uz tiem un priecājamies! Vēl ģeogrāfiem noteikt patiks National Geographic Education Video tīmekļa vietne - http://natgeoeducationvideo.com/. Ieskatieties!


Nākotnes IKT platforma no tīmekļa vietnes ExtremeTech - http://www.extremetech.com/! Palasiet, var atrast interesantas lietas!


KIDEPEDE History for Kids - http://www.historyforkids.org/. Te ir ļoti daudz angļu valodā lasāmu materiālu.

Testmoz, vietne testu veidošanai - http://testmoz.com/.

Smart Notebook Express tiešsaistē, lasiet šeit, bet tīmekļa vietne - http://express.smarttech.com/#

Tāfele tiešsaistē - http://awwapp.com/draw.html.

Līmlapiņas tiešsaistē - http://corkboard.me/simple.

Interactive Graphic Organizer - http://my.hrw.com/nsmedia/intgos/html/igo.htm.


Tas šai reizei, bet kaut kad būs vēl!
.